ЖЕНСКА БАНЯ - ЛЪДЖЕНЕ

История:
Женската баня е построена за западния край на селото на една зелена поляна. Сградата е четириъглена с шестъглен свод. В единия ъгъл има оджак за варене на кафе. Тя е малко по-голяма от Чепинската баня. Преди време е била дървена и когато започнала да се руши блгодетели мохамедани са я направили каменна. Изворът е на 30 м разстояние от р. Луковица и на 60 метра от сградата до която водата е докарана с водопровод.
Изградена е през 1918 г. В 1948г. е построена съблекалнята на банята. През последните години бе разширена с ново ванно отделение. Минералната вода, която се използва в банята, е хипертермална, хидрокарбонатно-силициево-натриево-флуорна.
Водата в Женска баня се прилага при лечение на възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт, чернодробно-жлъчни, бъбречни и гинекологични заболявания. Добър ефект се получава и при лечението на заболявания на периферната нервна система.
На заседание на ОбС - Велинград, проведено на 23.01.2001г. с протокол №1 банята е отдадена на концесия на М § Т - ПРОЙЧЕВИ" ООД за срок от 35 години.
Температурата на водата в басейните е 38-39 Сº, а във ваните - според назначението на лекаря. За един лечебен курс обикновено се назначават 10-15 балнеологични процедури, които са достатъчни за получаване на добър ефект.
Намира се в сградата на хотел Рим.
Разполага с 5 вани, джакузи, сауна  и басейн
Работно време – от 7 до 14 часа
  • Жени – вторник, четвъртък, неделя
  • Мъже – понеделник, сряда, петък
Цени :
  •  басейн – 5 лв.
  •  вана за 1 човек – 5 лв.
  • вана за 2 човека – 6 лв.
  • деца до 6 год. – безплатно
  • деца от 6 до 12 год. – 2 лв.
Във вторник и сряда за пенсионери – 3 лв. и за инвалиди I група - безплатно
Жени – вторник, четвъртък, неделя 7 ч. - 14 ч. Мъже: понеделник, сряда, петък 7 ч. - 14 ч. Тел/Факс: 0359/5 12 45. Басейн - 5 лв, вана за 1 човек - 5 лв, вана за 2 човека - 6 лв, деца до 6 г. - безплатно, деца от 6 г. до 12 г. – 2 лв, във вторник и сряда за пенсионери – 3 лв, за инвалиди I група - безплатно.
 
zhenska1zhenska2zhenska3