Чепино

Водата в Чепино се събира от два извора и 5 сондажа. Общият сумарен дебит на находището е 62,18 л/сек, Температурата според извора/сондажа е в границите 37,5 - 47,5 градуса по Целзий. Характеризира се като хипертермална, слабоминерализирана, хидрокарбонатно – сулфатно – натриева, флуорна, силициева и радонова.

Водата може да се използва за балнеолечение, пиене и инхалации за препоръчване преди излизането на радона. Радоновата вода действа хипотонично и има промивно и диуретично действие както и лечебно профилактичен ефект при много заболявания. Инхалациите се използват при лечение на дихателни заболявания. Ефективността му се повишава от климатичните особености на района. Концентрацията на радон във водата от находището е особено подходяща за такъв вид лечение. По този начин радонът се усвоява десет пъти повече отколкото при пиене и бани, преминавайки от белия дроб в кръвта и достигайки до всички органи. Инхалациите са индивидуални – с разпрашена радонова вода или групови – с вдишване на отделения от водата газ. Питейното използване на радоновата вода въздейства върху храносмилателната, пикочо-отделителната и ендокринната система. Най-добро усвояване се получава при приемане на водата на гладно, но по-интензивно е действието при продължително престояване на водата в стомаха – прием след хранене.Ефектът е най- добър при бавно приемане на глътки на пълен стомах около 600 – 1000 милилитра дневно. Лечението с бани въздейства на кожата и през нея на целия организъм. Баните се комбинират с инхалирането на радона и затова се препоръчва движението във водата. Баните са ефективни при ревматични, травматично-ортопедични, неврологични, сърдечно-съдови, кожни, ендокринни и др. заболявания.

Показания за лечение и профилактика с минералната вода от находище Чепино:

  1. Заболяване на дихателната система – сенна хрема, ларингити, бронхити, астма и др.
  2. Заболявания на опорно-двигателния апарат – артрози, артрити, травматично-ортопедични заболявания – счупвания, изкълчвания, навяхвания, професионални заболявания – тендовагинити, миозити и др.
  3. Неврологични заболявания – невралгии, радикулити, плексити, дископатии, дискови хернии, травматични увреди на периферната нервна система и др.
  4. Гинекологични заболявания – хронични възпаления и др.
  5. Ендокринни заболявания – диабет, подагра, затлъстяване и др.
  6. Кожни заболявания – уртикарии, екземи, дерматити, псориазис и др.
  7. Сърдечно-съдови заболявания – хипертония, атеросклероза, артериопатии на крайниците и др.
  8. Заболяване на отделителната система
  9. Стомашно-чревни заболявания – стомашни заболявания с понижена киселинност. Противопоказана при язвена болест и киселини.
  10. Чернодробно-жлъчни заболявания – хронични холецистити, хепатити, жлъчно-каменна болест и др.
 
Водата в находището се добива от два извора - КЕИ 1-Стар каптаж и КЕИ 2- Нов каптаж, четири сондажа - номера от 1 до 4, като водата се събира в Смесителна шахта
Анализ на минералната вода в Смесителната шахта
Освен това към находището се отнася Сондаж 5 - Горски пункт, от който водата се използва за бутилиране за питейни нужди.

Анализа на минералната вода на Сондаж 5.

ЛЕГЕНДА
 
marker1   - чешми от извора/сондажа
marker6   - хотели, ползващи вода от извора/сондажа

marker10   - бани, басейни, плажове, лечебни заведения, ползващи вода от извора/сондажа

Извори и сондажиВодосборни точки на находището