КРЕМЪЧНА БАНЯ

История: Пострена в средата на ХVІІІ век - 1751 година и спазва традициите на турското строителство по нашите земи като характерен тип сграда. За нея преданието разказва, че е построена от някой си човек от село Костандово, който се опитал да откара топлата вода в неговото село и като не могъл, построил тук тази баня. Над входа й била поставена плоча с надпис на арабски език. От нея се разбира името на благодетеля - хаджи Якуб и годината на построяването на банята - 1164 по Егира (1751 год. сл. Хр.). Понастоящем тази плоча може да се види в Историческия музей, където се съхранява.
Съгласно Хр. Попконстантинов: „На 20 крачки от женска баня е построена мъжка баня. Тя е отляво на р. Луковица, на местност наречена „Поляната”. Сградата е шестоъгълна, сводът също. Построена е през 1164г. от Егира-Лунния календар – 1750г. по християнския календар. Водата от извора по водопровод е докарана до банята. Водата при извора е гореща до нетърпимост, но докъто премине през водопровода изстива, защото се смесва със студена вода, докарана от студения извор на 30 метра от банята. И двата извора имат хоросанови резервоари. На 40 крачки на запад от мъжка баня има един малък безимен студен извор.”
„На югозапад от мъжка баня се виждат развалините на една чешма, водата на която била много студена, понеже била докарана от планината.При едно наводнение чешмата била отнесена и водата потекла другаде.”
През 1925г. Иван Готуранов прави сегашната съблекална. През 1977г. е пуснато душово отделение, а през 1978г. и ванното оделение и е построено помещение за рехабилитация.
Кремъчна баня се намира в кв. Лъжене, в близост до хотел Рич и недалеч от Курортна поликлиникав красив боров парк.
Водата се характеризира като сулфатно-натриево-силициево-хидрокарбонатно-флуорна с температура 35-36°С, като се охлажда от 63°С и има Рн 9,18и обща минерализация от 320 мг/литър.. Тя се прилага за балнеолечение при заболявания на нервната система, обменни заболявания, сърдечни неврози, хипертонична болест първа и втора степен, климактерични смущения, невродермити и др. Балнеолечението се извършва във вани, басейни и под душове. Процедурите трябва да стават 2-3 дни под ред с един ден почивка. Продължителността им е от 5 до 25 минути, като при ползването на басейн болните се потапят до кръста. Във ваните сърдечната област трябва да се намира над водата и да бъде леко покрита с тънък слой вода. При спазване на указанията, дадени от лекаря, процедурите се понасят леко и след няколко бани болните се чувстват бодри, с повишено самочувствие. Нуждаещите се трябва да направят 10-15 бани
Телефон за връзка: 0359/ 52169
Работно време: Жени: понеделник, сряда, петък, неделя 13,30 ч. - 20 ч.; четвъртък и събота 7 ч. - 13 ч. Мъже: понеделник, петък, неделя 7 ч. - 13 ч.; четвъртък и събота 13.30 ч. - 20 ч. За ваните: понеделник, четвъртък, петък, събота, неделя 7 ч. - 19 ч.; сряда 13.30 ч.- 19 ч.
Цени: Басейн: възрастни и деца над 10 г. - 1,80 лв., деца до 19 г. - 0,80 лв. Вани: 1 човек - 5 лв, двама - 7 лв, за всеки следващ в т.ч. дете - 2 лв.
 
kremachna1kremachna2kremachna3kremachna4kremachna5

 

 

 

kremachna6